Makrela z jajkiem sadzonym

Jajko na miękko, słodko-kwaśny pomidor i szpinak na maśle sprawiają, że makrela w takim wydaniu doskonale uświetnia weekendowe śniadanie.

Składniki

chleb żytni
1 garść szpinaku baby
1 jajko od kury z wolnego wybiegu
makrela w sosie pomidorowym
2 szalotki
100 ml octu jabłkowego
30 g drobnego cukru trzcinowego
20 ml wody
szczypta nasion cebuli
masło
sól i pieprz

Przygotowanie

  1. W niewielkim rondelku umieść ocet, wodę, nasiona cebuli i cukier. Zagotuj, aby rozpuścić cukier.
  2. Posiekaj szalotkę na plasterki i dodaj do lekko przestudzonej marynaty.
  3. Pokrój chleb i opiecz go.
  4. Rozgrzej masło i delikatnie obsmaż szpinak.
  5. Usmaż jajko na średniej mocy wedle uznania i przypraw pieprzem.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów