Superpożywne sardynki
Chcesz, aby posiłek nie tylko był pożywny, lecz także rozpieszczał podniebienie? Połącz sardynki z purée z bobu lub fasoli.
Składniki
100 g bobu lub fasoli edamame
szczypta kruszonych płatków chili
1/4 ogórka
100 ml octu winnego z białego wina
30 g drobnego cukru trzcinowego
szczypta nasion kolendry
1 łyżeczka kaparów
sardynki w oliwie z oliwek
wiórki parmezanu
koperek do dekoracji
sól i pieprz
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Przygotowanie
- Rozgnieć bób lub fasolę z niewielką ilością oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, płatkami chili, solą i pieprzem.
- Przekrój ogórek wzdłuż na pół. Łyżeczką usuń z niego gniazdo nasienne, następnie posiekaj go na plasterki.
- W niewielkim rondelku umieść ocet winny, nasiona kolendry i cukier. Zagotuj, aby rozpuścić cukier. Zdejmij garnek ze źródła ciepła i odstaw na 5 minut. Następnie włóż do zalewy plasterki ogórka.
- Na talerzu ułóż purée, marynowane plasterki ogórka i kapary. Na wierzchu połóż sardynki. Całość posyp parmezanem i udekoruj koperkiem.