Omlet spaghetti z tuńczykiem
Omlet spaghetti z tuńczykiem to świetny sposób na wykorzystanie makaronu, który pozostał nam z poprzedniego dnia. Można go podawać na lunch, zabrać na piknik lub serwować jako przekąskę.
Składniki
4 porcje
2 puszki tuńczyka w oleju King Oscar
6 jajek
250 g ugotowanego spaghetti
Sól i pieprz
0,5-1 łyżki oleju do smażenia
30-50 g startego białego sera cheddar
Przygotowanie
- Ugotować spaghetti zgodnie z instrukcją. Gdy jest już gotowe, wypłukać w zimnej wodzie i dobrze odcedzić.
- Ubić jajka, dodać tuńczyka i zamieszać. Dodać spaghetti i przyprawić solą i pieprzem.
- Użyć patelni nadającej się do piekarnika. Rozgrzać olej na patelni żaroodpornego. Podgrzać olej stawiając patelnię na środkowym poziomie piekarnika. Wlać ciasto na omlet do patelni i równo rozprowadzić po całej powierzchni, zostawić pod przykryciem, aby stężało (ok. 10-15 min.).
- Nagrzać piekarnik do 230 stopni włączając funkcję grilla.
- Zdjąć pokrywkę z patelni i posypać omlet startym serem cheddar. Włożyć patelnię do piekarnika na ruszt pod elementem grillującym. Omlet będzie gotowy, gdy ser się rozpuści i nieco zarumieni (ok 3-5 minuty).
Informacje dotyczące alergii
Alergie na sardynki zdarzają się rzadko. Zapoznaj się z dodatkowymi informacjami na temat ryb i alergii.
Omlet spaghetti z tuńczykiem można go łatwo przygotować zawczasu i potem tylko szybko wrzucić do piekarnika przed podaniem.