Serowe kąski z sardynkami i hummusem
Lekkie i chrupiące kąski serowe z egzotycznym puree z ciecierzycy podawane z sardynkami to idealna przekąska lub przystawka.
Składniki
4 porcje
1 puszka sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar
Hummus
1 puszka ciecierzycy
200 ml wywaru z kury
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1-2 łyżek stołowych soku z cytryny
50 ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz
2 cm czerwonej papryczki chili, bez pestek
0,5 łyżeczki mielonej papryki
2 arkusze ciasta francuskiego
1 jajko
30 g startego parmezanu
1 czerwona papryka
oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Opłukać ciecierzycę i gotować w wywarze przez 10 minut. Zachować wywar po ugotowaniu ciecierzycy.
- Zmiksować ciecierzycę, czosnek i cebulę. Dodać połowę soku z cytryny, kminek i oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem, chili, sproszkowaną papryką i dodać więcej soku z cytryny, jeżeli będzie to konieczne. Jeżeli puree jest zbyt gęste, dodać wywar, w którym gotowana była ciecierzyca.
- Wyjąć arkusze ciasta francuskiego z zamrażarki i rozmrażać przez ok. 15-30 minut.
- Podgrzać piekarnik do 230 stopni. Przekroić papryki na pół, usunąć gniazda nasienne i ogonki, każdą połówkę natrzeć oliwą. Włożyć do piekarnika na 10 minut, w połowie czasu przewracając na drugą stronę.
- Włożyć połówki papryki do miski i przykryć folią do żywności. Gdy papryczki ostygną łatwiej będzie usunąć z nich skórę i pokroić na kawałki.
- Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Rozwałkować rozmrożone ciasto francuskie. Pokroić arkusze na 6 kawałków (kwadraciki) i ułożyć na blasze. Użyć ostrego noża, aby delikatnie przyciąć krawędzie każdej porcji (kilka milimetrów od krawędzi). Uważać, aby nie przeciąć arkuszy ciasta w środku.
- Posmarować rozrobionym jajkiem i rozłożyć starty ser na kwadracikach ciasta. Piec na środkowym poziomie w piekarniku do momentu, gdy ciasto nabierze objętości, a ser się rozpuści (ok 10 min.) Pozostawić na blacie kuchennym do ostudzenia.
- Dodać niewielką łyżkę hummusu do każdej przygotowanej porcji. Każdy kąsek udekorować pieczoną papryką i sardynką.
Informacje dotyczące alergii
Alergie na sardynki zdarzają się rzadko. Zapoznaj się z dodatkowymi informacjami na temat ryb i alergii.
Hummus można zrobić wcześniej. Dobrze się go przechowuje w lodówce, a po kilku godzinach od przygotowania będzie jeszcze smaczniejszy.