Kanapki z chleba na zakwasie z sardynkami

Ta wyśmienita wędzona przekąska to idealny wybór na wieczorne spotkanie ze znajomymi w królewskim stylu.

Składniki

1 puszka sardynek w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia
4 kromki chleba na zakwasie
8 kawałków grillowanej papryki czerwonej i żółtej w oleju (ze słoika)
2 łyżki zielonego pesto
szczypta czarnego pieprzu
garść liści bazylii

Przygotowanie

  1. Rozgrzej patelnię grillową lub patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu. Skrop kromki chleba niewielką ilością oleju z sardynek. Opiecz kromki chleba na patelni – pozostaw je na kilka minut, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie odwróć je na drugą stronę.
  2. Umieść opieczone kromki na szerokich talerzach i posmaruj je niewielką ilością pesto. Następnie połóż na nich kilka kawałków grillowanej papryki.
  3. Na wierzchu każdej kromki umieść kilka sardynek i posyp je liśćmi bazylii.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów