Maki Sushi
Maki sushi składa się z ryb, warzyw i ryżu, które są zawinięte w wodorosty nori. Maki sushi można w prosty sposób przygotować samemu – zdecydowanie łatwiej niż mogło by się wydawać!
Składniki
4 porcje
1 puszka sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar
6 arkuszy wodorostów nori
1 szalotka
pół świeżego ogórka
1 awokado
800 g ryżu do sushi (ugotowanego)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
50 ml octu ryżowego
Dodatki
Jasny sos sojowy
Wasabi
Marynowany imbir
Do przygotowania:
mata bambusowa
Przygotowanie
- Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ułożyć arkusz nori na macie bambusowej i rozprowadzić na nim ryż, omijając brzegi.
- Na ryżu ułożyć obok siebie sardynki i posiekane warzywa. Zwilżyć palce wodą z octem i wetrzeć w brzegi nori.
- Zwijać w rolkę za pomocą maty bambusowej podobnie jak roladę. Dokładnie docisnąć.
- Gdy rolki maki są już gotowe, włożyć je na chwilę do lodówki. Następnie przeciąć każdą rolkę na pół, potem jeszcze raz na pół, do chwili, gdy otrzyma się 8 kawałków.