Pełnoziarnista sałatka z sardynkami
Ta królewska sałatka z delikatnie wędzonymi sardynkami to pokarm nie tylko dla ciała, lecz także umysłu.
Składniki
1 puszka podwędzanych sardynek w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (106 g)
1 łyżeczka pestek dyni
1 łyżeczka nasion słonecznika
2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
1,5 łyżki oliwy z oliwek (wykorzystaj oliwę z wędzonych sardynek)
1/2 łyżki octu balsamicznego
10 g rukoli
30 g drobno posiekanej sałaty lodowej
1/2 pokrojonego pomidora
30 g pokrojonego ogórka
15 g pestek granatu
1 łyżka suszonej/smażonej cebuli
Przygotowanie
- Upraż pestki dyni i słonecznika na suchej patelni tak, aby nabrały złocistego koloru.
- Z musztardy, oleju z sardynek i octu balsamicznego zrób dressing.
- Na talerzu połóż rukolę, sałatę lodową, pomidora, ogórka i sardynki.
- Polej sałatkę dressingiem i udekoruj pestkami granatu, dyni, słonecznika i cebulą.