Sałatka Cezar z sardynkami
Sałatka Cezar to klasyczna propozycja znana na całym świecie. Wariant z sardynkami jest lekką i pełną warzyw alternatywą dla tradycyjnych obiadów.
Składniki
4 porcje
2 puszki sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar
1 opakowanie boczku, ok. 120g
4 kromki białego chleba
1 sałata rzymska
Dressing
1 żółtko
½ łyżeczki białego octu winnego
½ łyżeczki musztardy Dijon
100 ml oliwy z oliwek
sóli pieprz
Przygotowanie
- Podsmażyć boczek i odłożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Tłuszcz z patelni pozostawić do podsmażenia grzanek.
- Usunąć skórkę z chleba i pokroić w kosteczkę (na grzanki). Podsmażyć grzanki na tłuszczu z boczku, tak aby się zarumieniły i zrobiły się chrupiące.
- Usunąć zewnętrzne liście z sałaty rzymskiej, wypłukać i osuszyć pozostałe. Rozłożyć liście na czterech talerzach. Dodać grzanki, sardynki i przyrumieniony boczek.
- Połączyć ze sobą składniki sosu i polać nim sałatkę.
Informacje dotyczące alergii
Alergie na sardynki zdarzają się rzadko. Zapoznaj się z dodatkowymi informacjami na temat ryb i alergii.
Udekorować kaparami. Sardynki i kapary tworzą idealny duet.