Sałatka chlebowa z chrupiącymi smażonymi sardynkami
Tchnij nowe życie w pieczywo z poprzedniego dnia, przygotowując przepyszną, włoską, chlebową sałatkę z groszkiem, rzodkiewkami i chrupiącymi sardynkami, doskonałą na lekki lunch lub obiad.
Składniki
2 porcje
1 puszka sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar
50 g drobno zmielonych pistacji
Świeżo zmielony pieprz
Winegret
50 ml octu winnego sherry
1 łyżeczka musztardy Dijon
100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki stołowe masła
1 sprasowany ząbek czosnku
1 drobno posiekana szalotka
150 g mrożonego groszku
Ok. 300 g jednodniowego chleba, pokrojonego w kostki
8 rzodkiewek pokrojonych w łódki
2 łyżki stołowe kaparów
drobno posiekana natka pietruszka
Przygotowanie
- Wlać ocet winny do miski i zmieszać z musztardą. Ubijać dodając oliwę do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Drobno zmielić pistacje w robocie kuchennym. Wysypać na talerz i dodać dużą ilość pieprzu. Obtoczyć nimi sardynki i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec przez 10-12 minut, do momentu gdy się zarumienią i będą chrupiące. W połowie czasu przewrócić na drugą stronę.
- Rozpuścić masło w dużym rondelku na średnim ogniu. Podsmażyć czosnek i szalotki przez 2 minuty. Dodać groszek, pomieszać i podsmażać jeszcze przez 2 minuty.
- Zmniejszyć temperaturę i dodać kostki chlebowe. Dolać połowę sosu winegret i odczekać, aż połączy się on ze składnikami. Dodać kolejną partię, zamieszać i odstawić na 5 minut. Rozmieszać. Jeżeli będzie to konieczne, dodać więcej sosu, ale nie dopuścić do tego, aby grzanki zbytnio nim nasiąkły.
- Przełożyć sałatkę chlebową do miski, dodać rzodkiewki i kapary, posypać drobno posiekaną pietruszką. Udekorować chrupiącymi sardynkami.