Tosty z sardynkami po duńsku

Z tymi tostami niedzielne śniadanie to iście królewska uczta.

Składniki

chleb żytni
1/4 czerwonej kapusty
150 ml octu winnego z czerwonego wina
50 g drobnoziarnistego cukru trzcinowego
szczypta nasion kopru włoskiego
1/2 laski cynamonu
2 jajka od kury z wolnego wybiegu
sardynki w oleju
100 g majonezu
15 g musztardy dijon
5 g musztardy angielskiej
rzeżucha

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaj czerwoną kapustę i zagotuj w zalewie z octu winnego z czerwonego wina, cukrem, nasionami kopru włoskiego i laską cynamonu.
  2. Gdy całość się zagotuje, dokładnie zamieszaj, zdejmij ze źródła ciepła i pozostaw pod przykryciem.
  3. Gotuj jaja przez 6,5 minuty. Schłodź je pod zimną wodą, obierz i przekrój na pół.
  4. Wymieszaj musztardy z majonezem.
  5. Pokrój chleb i opiecz go.
  6. Posmaruj opieczone kromki chleba majonezem, następnie połóż czerwoną kapustę, jaja, rzeżuchę i sardynki.

Udostępnij ten przepis

Spróbuj tych przepisów