Sałatka z tuńczykiem i serem halloumi
Elegancka sałatka z grillowaną cukinią, dzięki której lunch zyskuje zupełnie nowy charakter.
Składniki
1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 średniej wielkości cukinia pokrojona w cienkie ukośne plasterki
2 garście szpinaku baby
2 duże dojrzałe pomidory pokrojone w ósemki
1/2 puszki lub słoika ciecierzycy w zalewie (ok. 115 g odsączonego produktu)
1/2 opakowania sera halloumi (225 g) pokrojonego na osiem plasterków
1 łyżeczka nasion sezamu
1 łyżeczka octu balsamicznego
listki z 2 gałązek świeżej natki pietruszki
Przygotowanie
- Pokrój cukinię w plasterki i skrop oliwą z oliwek. Rozgrzej patelnię grillową lub patelnię z nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu i grilluj plasterki cukinii przez 1–2 minuty z każdej strony.
- Na talerzu ułóż szpinak, pomidory i ciecierzycę. Następnie połóż zgrillowaną cukinię.
- Przetrzyj patelnię i rozgrzej na wysokim ogniu. Ułóż na niej plasterki sera halloumi bez dodatku tłuszczu. Pozostaw na 2–3 minuty, aby nabrały złocistego koloru, następnie odwróć je na drugą stronę. Posyp zgrillowany ser nasionami sezamu i przełóż na talerz.
- Posyp natką z pietruszki, a na koniec skrop octem balsamicznym.