Tuńczyk z grillowaną kapustą rzymską
Niskowęglowodanowy i bajecznie prosty w przygotowaniu lunch, dzięki któremu skromna sałata rzymska staje się prawdziwym rarytasem.
Składniki
1 sałata rzymska
1 gałązka selera naciowego
1/4 ogórka
1/2 gruszki
koperek
sok z 1/4 cytryny
tuńczyk w oliwie z oliwek
kawior z łososia
50 g jogurtu
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie
- Przekrój sałatę wzdłuż na pół, posmaruj oliwą od strony nacięcia, przypraw delikatnie i obsmaż na patelni grillowej (tylko od strony nacięcia).
- Seler, ogórek i gruszkę pokrój w kostkę i skrop dressingiem zrobionym z soku z cytryny, oliwy z oliwek i posiekanego kopru.
- Połóż sałatę na talerzu. Następnie posyp ją pokrojonymi warzywami i owocami, połóż tuńczyka, kawior z łososia i jogurt. Całość dopraw grubo zmielonym pieprzem.