Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i tuńczyka
Ta zapiekanka przybrana solirodem znakomicie łączy słodycz ziemniaków i wytrawny smak tuńczyka. Idealna przekąska na weekendowy brunch.
Składniki
1/2 słodkiego ziemniaka
50 g solirodu
niesolone masło
1 dojrzały pomidor
1/2 awokado
tuńczyk w oliwie z oliwek
1 młoda cebulka pokrojona w plasterki
1 łyżka orzeszków piniowych
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Umyj ziemniaka i pokrój go na plastry. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
- Piecz na blasze przez 25 minut lub do momentu, w którym ziemniak będzie upieczony.
- Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni na średnim ogniu. Mieszaj je, aby zrumieniły się równomiernie. Gdy przestygną, grubo je posiekaj.
- Z pomidora zrób concasse, tzn. obierz go, wyjmij z niego pestki i pokrój w drobną kostkę.
- Usmaż soliród na maśle na średnim ogniu z dodatkiem pieprzu, aż lekko zmięknie. Zdejmij z ognia i dodaj drobno pokrojonego pomidora (concasse).
- Pokrój awokado w kostkę.
- Na talerzu ułóż upieczone plastry ziemniaka, następnie soliród, awokado i tuńczyka. Całość posyp plasterkami młodej cebulki i posiekanymi orzeszkami piniowymi.